Rózsavölgyi Liza vagyok,

én készítem a lizipot kerámiáit. Formatervezőnek tanultam és már pár éve grafikusként dolgoztam, mikor elkezdtem ezzel foglalkozni. 2020-ban indítottam vállalkozásom. A korábbi határterületekről hozott háttértudás és kiforrott látásmód sokat segített. Azt szeretem az agyagban, hogy igazán nyers és őszinte.

Kézzel készített egyedi darabok

Műhelyemben rusztikus használati kerámiákat készítek. Minden tárgyam kézzel, odaadással és figyelemmel készül. Úgy tervezem, hogy funkcionális és tartós legyen. Fontos szempontnak tartom, hogy olyan tárgyak hagyják el a műhelyem, amik túlmutatnak a hétköznapi kínálaton, ezáltal meghatározó és kiemelkedő részei lehessenek minden otthonnak.

Stoneware fekete agyag

A magas hőmérsékleten (1200-1300ºC), tömörre égő kerámiaanyagok használata – néhány egyedi európai példát kivéve – elsősorban a kelet-ázsiai kultúrákra jellemző. Nekem valamiért ennek az anyagnak a fekete samottos változata tetszett a legjobban, az első pillanattól csak ezzel dolgozok. Az ebből készült kőedények olyan tömörre égnek, hogy egyáltalán nem eresztik át a vizet.

Megtervezett tervezetlenség

A Lizipot frissítőként szolgál a személytelen, szimmetrikus és öntött áruk világában. Ujjlenyomat, görcs, szokatlan mintázat, vagy színváltozás, az a fajta utánozhatatlan “tökéletlenség”  ami minden kézzel készített tárgyat egyedivé tesz.